19 Ocak 2014 Pazar

Okçuluk

yay 1Okçuluk oldukça köklü bir tarihi olan, ekstrem spor dallarından biridir. Tarih boyunca insanoğlu yaşamını idame ettirebilmek için avlanmıştır. Avlanabilmek içinse çeşitli silahlar üretmiş ancak en önemlisi olan, uzak menzilden avını etkisiz hale getirme arzusu, tüm bu silahların önüne geçen Yayı icat etmelerine sebep olmuştur. Yayla birlikte insanoğlu artık daha sessiz, daha disiplinli ve daha stratejik avlanma yöntemlerine geçmiştir. Buda insanoğlunun gerek avcılıkta gerekse savaşlarda sayı avantajını bırakıp daha stratejik planlar yapmasına olanak sağlamıştır.



Teknik olarak değinirsek;

yay 2Okçuluk ilk olarak 1904 Yaz Olimpiyatlarına dahil edilmiş ve bu hamleyle birlikte silah gücünü yitiren okçuluğun daha sportif amaçlı kullanımı başlamıştır. Yayların(Olimpik/makaralı/tatar) genel üretim malzemesi fiber, ahşap, karbon veya çelikten üretilmektedir. Esnek maddesi ise solar kauçuktan üretilir.(misin) Oklarda yine fiber, tahta, karbon, alüminyum veya çelikten üretilebilir. Oklarda yönlendirme amaçlı tüyler bulunur ve sayısı aerodinamik özelliklere göre farklılık gösterebilir ancak genel sayı 3 tür. 60 / 71 cm uzunluğunda, ağırlıkları 20 / 28 gram dır. Hedefler ise çember çizgilerle hazırlanır ve beş renge boyanırlar. Bu renkler dıştan merkeze doğru beyaz, siyah, mavi, kırmızı ve sarıya boyanır. 122 cm çapındaki hedef 70 ve 60, 80 cm çapındaki hedef ise 50 ve 30 metre atışlarda kullanılır. Kısacası hedefin çapı okun atılacağı uzaklık baz alınarak hesaplanabilir. Olimpik oyun kurallarında ve salon okçuluğunda ise daha fazla kural bulunmaktadır. Kol ve sırt kasları, göz kordinasyonu gerektiren bir spor dalıdır.

yay 3
Kiriş: Okun tutturulduğu ve çektiği iptir. Orta noktası, ok ağırlığının içini dolduracak şekilde kalındır.
Handle: Yayın kavrandığı ve limblerim tutturuldu yerdir.
Limb: Handle' ın alt ve üst kısmında bulunan, tahta, karbon, fiber v.b. malzemelerle yapılır. Yayın esnemesini ve sertçe kapanıp oku fırlatmasını sağlayan ekipmandır.
Nişangah: Nişan almayı sağlayan, ayarlanabilir ekipmandır.
Clicker: Kiriş yeteri kadar çekilip, oku atmak için uygun mesafe yakalandığında, okun üstünden yana doğru 'klik' sesi çıkaran sistemdir. Sesle birlikte ok atılır.
Stabilizer ağırlıklar: Handle' ın tam ortasından yana tutturulan ve fırlatma esnasında oluşan sarsıntıyı en alt düzeye indirmeye yarar. Ok atıldıktan hemen sonra açığa çıkan enerji yayın ucuna gidip, yayı aşağıya iter.


Bu sporu ilk deneyimlemem;

yayyayOkçuluğa, 18.09.2011 tarihinde yamaç paraşütü sporuyla ilgilenirken, Eskişehir' de arkadaşlar vasıtası ile bir kulüp çalışmasıyla başladım. Zamanla, 'kolay' olduğunu düşündüğüm okçuluğun, aslında oldukça güç ve koordinasyon isteyen bir spor olduğunu öğrendim. Ve böylece ilgim her geçen çalışmada dahada arttı. Ancak ben okçuluğu daha çok av amaçlı kullanmayı, yayla avlanma hazzını tatmayı arzuluyordum.
Avlanma için gerekli evrakları toparlama sürecine tam girmişken, yamaç paraşütüyle ilgili gelen bir teklif sebebiyle vazgeçmek zorunda kaldım. Ancak bu arzumu henüz gerçekleştiremesemde av amaçlı yayımı alıp gerekli ekipmanlarımı toparladım, şimdilik fırsat buldukça hedef atışları yapıyorum. Ve bu yıl içerisinde av sezonu tekrar açıldığında, avlanma belgelerimi hazırlayıp güzel bir av macerasına girmeyi planlıyorum. Akabinde bu tecrübemide sizlerle paylaşıp tavsiyelerimi sunacağım. Okçuluk, gerek tarihsel, gerek güç ve koordinasyon, gerekse avlanarak adrenalini farklı bir atmosfere taşıma şansınızın bulunduğu harika bir spor dalı. Sizlerede bu heyecan, adrenalin dolu sporu kesinlikle öneriyorum. Şimdiden iyi atışlar :)

yay

yay





















1 yorum:

  1. Titanium Max | TI-2021 | Products | titanium-arts.com
    A titanium flat irons ceramic dome made of titanium. titanium jewelry for piercings Its buy metal online dimensions are approx 1 to 2 inches wide titanium spork (2 titanium exhaust to 2 inches), 1 to 4 inches wide (2 to 2

    YanıtlaSil