24 Ocak 2014 Cuma

Zıpkınla balık avı / teknikler 1 - 'Sığ su baskın tekniği'

Gerekli şartları oluşturduktan sonra artık sıra dalışa ve keyifle avlanmaya geldi. Avlanma içinse en önemli unsur uygulayacağımız tekniktir. Avlanma üzerine birçok teknikten bahsedeceğim ancak bu sayfamda, zıpkınla balık avı teknikleri içerisinde en uygulanabilir ve en kolay avlanabilinir sistemlerden 'Sığ Su Baskın Tekniği' ni aktarmaya çalışacağım.

Sığ su baskın tekniği: Sistem, aslında adındanda anlaşılacağı üzere balığa fark edilmeden, 'baskın' yaparak avlanma tekniğidir. Sığ su baskın tekniğini uygularken aynı zamanda agaşon, kule ve taş altı tekniklerindende yararlanmak mümkündür. Tamamen sessiz ve küçük palet hareketleriyle, taşlara tutunarak, akıntıyı kullanarak v.b. basitçe uygulanabilir taktikler ile suya girdiğimiz andan çıktığımız ana kadar avımız devam eder. Aslında diğer tekniklerden ayrılan en büyük özelliğide avın yalnızca nefes sürenize dayalı olmamasıdır.
Çünkü S.S.B.T. av süresine suya girdiğimiz anda başlayan ve yine sudan çıkarken son bulan bir tekniktir. Burada nefes gücü çok öneme sahip olmasada iyi bir tarama yapma, sessizce sokulma ve dikkat yeteneği oldukça gelişmiş olmalıdır. Bel ağırlığının yanı sıra palet ağırlığıda mutlaka tercih edilmelidir. Çünkü sizinle birlikte batmayan ve havada kalan paletler balıklara bir uyarı sinyali gibi etki edecektir. İdeal olaraksa 0.5 kg lık ağırlıklardan her iki ayak bileğine takılmasını öneririm. Biraz daha yorucu olsada palet vuruşlarımız, zamanla değdiğini göreceksiniz. Tarama yaparken mutlaka derinden sığ tarafa doğru yani kıyıyı karşımıza almalıyız. Çünkü balıklar tehlike anında direk kıyıdan uzaklaşırlar ve mümkün olduğunca tarama sırasında yüzeyle bağımızı koparmalıyız ki tehlike olarak algılanmayalım. Avlanmamız için en iyi zaman dilimi ise günün ilk ve son saatleridir. Bunun sebebi ise balıklar nerede olursa olsun gün batımında avlanmak amacıyla kıyıya sokulur yine gün ağarırkende güvenli derinliğe ulaşmak için sığ sulardan giderler.
Çipura
Her balığın yemlenmesi oldukça farklılık gösterir bu sebeple balığa yaklaşmamız ve avlayabilmemiz tamamen tecrübe edinmemize dayalıdır. İlk balığı keşfettiğimiz anda yavaşça tüm ciğerlerimizi doldurarak nefes alıp akabinde yarısını bırakarak dibe batmalı, ava sakince yaklaşılmalıdır. Burada nefesimizi bırakmamızın nedeni batışı hem sessiz hemde hızlı yapabilmemiz içindir, palet vurma yada taşlara tutunarak inme balığı anında uzaklaştırır. Zaten sığ suda yapıldığı için çokta sualtında zaman harcamayacağız. Nefesimizin bir kısmını bırakıp daldıktan sonra sıra ava sokulmaya geliyor ki burada oldukça sessiz olmalıyız. Ellerimizle zemini tutarak yada zıpkının kabzasıyla hafifçe zeminde kendimizi iterek yaklaşabiliriz. Tamda bu sırada eğer balık bizi fark ederse agaşon tekniği devreye girer yani balığı çağırma sanatı. Genelde önerilen gırtlaktan çıkaralıan kalp atışı gibi ritmik bir sesdir. Ancak bunu uygularken benim en çok karşılaştığım sorun nefesimi kontrolsüzleştirmesi oluyor. Benim daha çok uyguladığım yöntem ya zıpkın kabzası ile zemine yada zıpkını tuttuğum elimin iki parmağı arasına sıkıştırdığım taşı zıpkın kabzasına ritmik olarak vurmak oluyor. Eğer karşınızdaki balık çipura ise zaten meraklı olması sebebiyle hem sese hemde sizin görüntünüze odaklandığı için sokulacaktır. Bu sokulma evresi çok uzun süremeyeceği için artık atışa hazır olmak gerekir.
Levrek
Eğerki karşımızda bir levrek varsa zaten bu avlanmaya en yatkın balıktır :) daha kolay bir av olabilir. Gerek çipuraya gerekse diğer sığ su balıklarına nazaran daha meraklı ve korkusuzdur. Bu özellikleride onu mutlak bir av haline getirir. Yine tarama yaparak avımıza başlıyoruz ve agaşon tekniğini her daim kullanmaya hazır ilerliyoruz. Taramamızı yaparken dahi her an bolca nefes alıp yarısını verip dibe inmeye hazır olmalıyız. Hareketsiz ve sakin taramalar yaparken mutlaka, özellikle kış aylarında bir av sürüsüne rast gelirsiniz.  Bu durumda mutlaka ağzımızdan şnorkeli çıkarıp nefesimizide verip dibe inmemiz gereklidir. Eğer levreği ürkütmediysek daha dibe varmadan bize yaklaşabilir. Yani dibe inerken dahi atışa hazır olmamız lazım. Artık şartlar istediğimiz gibi dipte isek levreğimiz ilk seferde gelmesede dönüp hızla gelebilir. Yeterince emin olup ve yalnızca birine odaklanıp atışımızı yapabiliriz. Bazen şans eseri çok sayıda bir sürüyle karşılaşabiliyoruz bu durumlarda en büyük hata birine odaklanmak yerine birden çok balığa odaklanıp atış yapmak, muhtemelen bu hata ile balığı vurmanız çok zor :) Kesinlikle tek balığa odaklanıp ona göre teknik uygulamayı tavsiye ederim. Son olarak bu teknikteki en kolay avlanma tecrübemide paylaşayım :) Sığ mevkilerde neredeyse yüzeye kadar olan taşlık ve yosunluk alanlarda sessizce taşların arasında ilerlemek ve avlanmaya gelen levrekleri daha rahat avlamak :) Ancak avı ilk gören kesinlikle biz olmalıyız. En çok avlanma konusunda tavsiyem ise saat olarak gün doğumunu seçmeniz ve kayalıklar arasında gezinen levrekleri sakince avlamanız.
Elbette başlarda ıskalamalar, hiç atış yapamamalar, şişi yamultmalar dahi olabilir. En azından ben ilk tecrübelerimde balıktan ziyade, Akçay mevkinde bir çok cep telefonu, cüzdan, kimlik, oyuncak helikopter gibi bulduğum eşyalarla yetindim :) Hatta yeri geldi ağları kayaya takılan amatör balıkçı bir abimede yardım amaçlı saatlerce ağ kurtarma dalışı yaptım :) Yine 2 güzel levreği vurduktan sonra söndürmeden şişten çıkarıp, kaçmasına sebep oldum :) Ancak unutulmamalıdır ki acemilik en iyi bilgi topladığımız ve tarafsız olduğumuz dönemdir. Profesyonelleştikçe yaşadığımız bu komik maceralar, vurduğumuz balığı yerken anlatılan tatlı anılara dönüşüyor :) Burada önemli olan hevesinizi ve azminizi kaybetmeden sakince taktiği uygulamadan geçiyor. Son olarak bu sistem kesinlikle yeni başlayanlar için en çok önerdiğim taktiklerden biridir. Hem sualtındaki canlıları hemde av sistemini tanımaya dair çok fazla tecrübe kazandırıyor.  Diğer paylaşımımda bir başka avlanma taktiğini ve tecrübemi sizlerle paylaşmak üzere şimdilik hepinize iyi dalışlar ve kusursuz avlanmalar dilerim...

Agaşon tekniği
Kule ve Yemleme teknikleri

6 yorum:

  1. selamın aleyküm abi benim merak ettiğim bir konu var. ben 16 yaşındayım. amatör olarak zıpkınla balık avı yapıyorum. (kıyafet ağırlık vs olmadan ) akçayda genelde kefal oluyor . akçayın neresinde levreğe rastlayabilirim ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Açıkçası Akçay mevkiinde çokta avlanacak bölge kalmadı, sana tavsiyem Cunda etrafındaki plajların olmadığı ve yasal prosedürlere uygun hatlarda avlanman.

      Sil
  2. Selamlar, bende kısa kol ve kısa bacaklı olan siyah sarı bir 5mm lik kıyafet var, balık kol ve bacağın rengini görürse kaçar mı? Zıpkın parlak olması balığı kaçırır mı? Bir de 70 kg 5 mm kıyafet agaşon için bel ve bileklerde kaç kg kullanmalıyız?

    YanıtlaSil
  3. Selamlar, Öncelikle kısa kol ve bacak performansa etki eder. Uzun süreli dalışlarda üşümemek için ve renk karmaşası yaratmamak için uzunlar idealdir. Ancak şahsım adına kamuflaj da kullansam, siyah da kullansam kullandığım renkler adına herhangi bir fark göremedim henüz :) Tabi bu hala tartışılan bir konudur, forumlardan da çeşitli bilgiler alabilirsiniz. Zıpkının parlak olması derken çok anlayamadım, henüz hiç parlak bir zıpkın görmedim :) bu sebeple çokta sağlıklı bir cevap veremiyorum. Agaşona özel bir ağırlık sistemi aslında olmaz çünkü agaşonu sığ sudada yapabilirsin, derin sulardada. Burada önemli olan kilonun batma hacmi. Yine giysini aldığın yerin resmi web sayfasında yada diğer markaların sayfalarında kaç mm ile kaç kg. ağırlık kullanılır daha detaylı bir tablo ile anlatıyorlar. Ayak ağırlığı olarakda yarımşar kilodan 1kg standarttır buda zaten paletin yüzeye çıkma eğilimini kırar. Ancak örnek vermek gerekirse bende 73 kiloyum, 5mm uzun giysi kullanıyorum ve ayak bileklerimde yarımşar kilodan 1 kg ağırlık kullanıyorum. Ayrıca 8kg ağırlık takmaktayım ve bana yeterli gelmekte. Yinede en sağlıklı bilgiyi giysinin resmi web sayfasından yada diğer markaların resmi sayfasından alabilirsin. İyi dalışlar dilerim...

    YanıtlaSil
  4. Selamünaleyküm, ben Gökçeada da dalıyorum ve buna rağmen çoğu zaman büyük balığa rastlamiyorum (yani 20cm ve büyüğü). Acaba nerede hata yapıyorum? Agaşon ve SSBT denedim ama yeterli olmadı. Bu işle uğraşan sorabileceğim pek arkadaşım yok.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar, Gökçeada mevkinde dalan arkadaşlarımızdan da bir takım bilgi aldıktan sonra geçte olsa size dönüş yapabiliyorum. Öncelikle daldığınız yerin tam mevki dahi oldukça farklılık gösterir, genelde adanın daha az kullanılır(teknelerin, yüzen insanların v.b.) bölgelerinde sığ suda dahi avlanmanız mümkün. Ama tabi ki mevsim, zamanlama, akıntı gibi etkenler oldukça önemlidir. Bu sebeple keşif dalışları, mümkünse aynı hafta içinde geniş bir alanı taramanızı öneririm. kayalık ve yosunluk alanlar size genellikle avantaj sağlayacaktır. Ayrıca sığ su taramalarınız sonuç vermezse, 2, 3 metrelik derin dalışları deneyebilirsiniz. Tüm bu evrede yanınızda olacak ikinci bir dalış arkadaşı gerek güvenliğiniz adına gerekse tarama adına size fazlasıyla avantaj sağlayacaktır. Son olarak dalış bölgenizin Sahil Güvenlikten izinli ve yasak olmayan bir bölge olduğunu teyit etmenizi tavsiye eder, iyi dalışlar dilerim.

      Sil