21 Ocak 2014 Salı

Paraşüt

Paraşütle atlamak kelimenin tam anlamıyla özgür olmak denebilir :)

Teknik olarak değinirsek;

Paraşüt sporu, gerek kubbe paraşütle gerekse kanat paraşütle adrenalinin tüm seviyelerini yaşama hazzı sunar. Kubbe paraşütlerin manevra kabiliyetleri ve yönlendirme sistemi kanat profildeki paraşüte göre daha düşüktür.
ekstrem paraşüt

 Kanat profildeki paraşütler ise gerek manevra konusunda gerekse daha yumuşak iniş konusunda avantaj sağlar. Yine paraşütümüzün üretildiği kumaşın Hava geçirgenlik özelliği de farklılık gösterir.

serbest paraşüt, ekstrem

 Ve elbette paraşüt sporunun vazgeçilmezi ana paraşütümüzün yanı sıra birde yedek paraşütümüzün kuşamımızda bulunması gereklidir. Günümüz sportif paraşüt branşında daha çok kanat profil paraşüt rağbet görür.Yavaş ve stabil uçuş için hedef paraşütleri; sağlam, türbülanstan az etkilenen ve CF paraşütleri; daha sportif amaçlı ve aynı zamanda yamaç paraşütü mantığıyla yani yerden kalkma mantığındaki paraşütlerdir. Yine ayrıca bahsedebileceğimiz; 
Askeri taktik paraşütleri,

askeri taktik paraşüt


 Uçaklar için fren paraşütleri


uçak fren paraşütü

Yük paraşütleri v.b. eklenebilir.

uçaktan yük bırakma


Bu sporu ilk deneyimlemem;

Paraşüt kuşamı

  17.07.2008 tarihinde Türk Hava Kurumu bünyesindeki, Eskişehir İnönü Eğitim Merkezinde kubbe paraşütle oldu. Hayatımdaki 2. havacılık faaliyetiydi. Bir haftalık hızlı, yorucu, bilgisel ve fiziksel eğitimin ardından yapılan yazılı, sözlü ve uygulamalı sınavlarda başarılı olduktan sonra sabah saat 03:00 de uyanıp tüm tertibatlarımızı kuşanıp sıramızı beklemeye başladık. Her şey bir anda geçip ve sıra bize geldiğinde ise artık tamamiyle kendimizi akışa bırakıp o anı yaşamaya başladık. Teçhizatlı ağırlığımız oldukça fazla olması sebebiyle hocaların yardımıyla kalkıp, düzenli bir sırayla koşup derhal uçağa (yine hocaların yardımıyla) binip uçağın kalkışını akabinde atlamayı beklemeye başladık. Atlayış sırası neredeyse hemen gelmişti. Hoca kapıyı açtı ve ilk komutları vermeye başladı derken kendimi bir anda kapıda ve yine Hocamızın da 'desteği' ile bir anda gökyüzünde, boşlukta buldum :) Verilen eğitimin her aşaması aklımızda tekrar tekrar canlanırken yüreğimiz sadece özgürlüğü hissediyordu. Tamamiyle özgür olmanın, rüzgarın paraşüt açılana dek yüzümüze yaklaşık 4sn. de olsa delicesine vurmasını, takribi 1dk. süren iniş süreseni bir ömre bedel sayabilecek adrenalin dolu harika bir duyguyu tatmak paha biçilemezdi :) Sonrasında bu sporu bireysel olarak yine bir ekip içerisinde profesyonel düzeyde ilerletmek mümkün ve mutlaka sizlere de tavsiye ederim :)


Paraşüt atlayışı





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder