22 Ocak 2014 Çarşamba

Zıpkınla balık avı / hazırlık

Avcılık, atalarımız için hayatta kalmanın yolu olmasına karşın günümüzde daha sportif amaçlarla yürütülmektedir. İnsanoğluna atalarından miras kalan özelliklerden biride av dürtüsüdür. Tamda bu noktada devreye avcılık sporu girer, bir çok branşı olup disiplin, özgüven, sabır, plan ve koordinasyon isteyen en temelindede avlanma ahlakı gerektiren bir spordur. Her ülkenin belirlemiş olduğu avlanma usul ve koşulları çerçevesinde gerekli belgeler tamamlandıktan sonra yapılabilen bu spor, dünyada oldukça ilgi görür.
Ancak bu paylaşımımda sualtı sporlarından olan zıpkın avcılığı branşına değineceğim. Oldukça disiplin ve teknik isteyen bir spor olduğu için elbette yöntem ve tecrübelerde artıyor. Diğer sayfalarımızın aksine bu paylaşımda teknik bilgiyle birlikte deneyimlerimi aynı anda sunacağım.

İlk işimiz bu spora başlamadan önce  kendimizi tanımaktan geçiyor. Adrenalinin yanısıra ne kadar disiplinli, koordinasyon, teknik, tecrübe ve sualtı bilgisi gerektiren, sabır, fiziksel ve ruhsal güç isteyen bir spor olduğunu bilmemiz ve bu şartlara göre hareket etmemiz gerekir. Avlanma ahlakımız yerleşmiş ve bu şartları yerine getirebiliyorsak öncelikle dalışımız için belli ekipmanlara ihtiyaç duyacağız.
Avlanma ahlakı oldukça basit bir mantık ve vicdan muhakemesidir aslında. Balıkların üreme dönemleri, popülasyon yoğunlukları, yenilebilir olması, az ve öz miktarda avlanması, avlanma yasağı olmaması gibi gayet olağan kuralları içerir. Ayrıca güneşin batımıyla birlikte fenerle avlanmak kesinlikle yasaktır.
Dalış ekipmanlarımızı sıralamak gerekirse; Zıpkın avcılığına uygun dalış elbisesi, eldiven, patik, zıpkın, maske, şnorkel, palet, ağırlık kemeri ve ağırlık, balık teli, sualtı bıçağı olmazsa olmazlarımız. Bunların yanısıra avlanmayı kolaylaştıran bir takım malzemelerde mevcut, örneğin çanta görevi gören şamandıralar, küçük botlar, sualtı bilgisayarları gibi ekipmanlarda eklenebilir.

Dalış elbisesi seçimini yaparken dikkat etmemiz gerekenler; Avlanılacak bölgenin sualtı yapısına göre kamuflaj renginin belirlenmesi ki bu bir çok balık için oldukça önemlidir. Yine suyun sıcaklığı, avlanacak olan balık çeşidine göre 3mm, 5mm, 7mm gibi seçimlerin yapılması önemlidir. Tüplü dalışın aksine bu scuba tercihimizde göğüs pedi olan, güçlendirilmiş, iki parçadan oluşan, fermuarsız ve mutlaka neopren özellikte olmasıda oldukça önemlidir. Çünkü ısı yalıtımı fazla, konforlu ve yumuşaktır ayrıca ciğerlerimizi sıkıp bizi bunaltmaz. Dalışınızın konumunu ve niteliklerini, dalış elbisenizi temin edeceğiniz merkezlere mutlaka belirtip size en uygun olanı talep edin ve birden çok yere danışın. Eldiven ve patiklerimiz yine dalış elbisenizdeki şartları taşıyıp sağlam ve mümkünse güçlendirilmiş olması daha avantajlıdır. Maske, şnorkel, palet ve bıçakta ise dalış branşında anlatıldığı nitelikleri taşıması gerekir. Ancak palet konusunda yine av planına göre daha uzun ve rahat esneyen paletler tercihiniz olsun. Av sırasında kullanacağımız ağırlıklar ise;
Ağırlık Ayarları
Bu ağırlıklar kişinin kilosuna göre +1kg/-1kg oynayabilir
Balık teli ise avladığımız balığı şişten çıkardıktan sonra yanımızda muhafaza etmemizi sağlar. Ancak küçük çanta vazifeside gören şamandıralar, botlarda bu görevi görebilir ve daha avantajlı olur. Vurduğumuz balığın diğer avcı balıkları çekmesinide engellemiş oluruz :)

Ekipmanlarımızı temin ettikten sonra sıra nefes egzersizine geliyor. Bilindiği üzere zıpkın avcılığı tüpsüz, serbest dalış yöntemi ile ilişkilidir. Bu nedenle nefes egzersizleri ile ciğer kapasitemizi arttırmamız gerekir. Sırası ile kendi kullandığım nefes egzersizini sizle paylaşayım;
1-) Burnunuzdan derin bir nefes alın, ciğerleriniz havayla dolana dek devam edin. yaklaşık 10-15 saniye kadar tutun ve nefesinizi ağzınızdan ciğerlerinizdeki hava tamamen boşalana dek verin.
2-) Tekrar burnunuzdan derin bir nefes alın, nefesinizi tutun ve 10-15 saniye sonunda(nefes vermeden) tekrar nefes alın. 3-5 saniye sonra nefesinizi ağzınızdan tamamen bırakın.
3-) Tekrar derin bir nefes alın, 10, 15 ve 20. saniyelerde tekrar nefes almaya çalışın ve yine 3-5 saniye sonra nefisiniz ağzınızdan tamamen boşalana dek verin.
Bu nefes egzersizi öncesi takribi 110 saniye nefesimi tutarken düzenli uygulamalar ile bu süreyi 190/200 saniyeye çıkardım. Ancak sualtında her zaman bir güvenlik payı bırakıp 120 saniyeyi aşmamaya çalışıyorum. Yine nefes tutma sürelerimiz kişisel nefes egzersizlerimize, soğuğa verdiğimiz tepkiye, derinliğe göre değişiklik gösterir.

Zıpkın seçimine gelince bu aslında birazda sizin tecrübenize göre değişiklik gösterebilir. Ancak yeni başlayanlar için 45, 60 lık zıpkınlar yerine 70, 75 ve 90 lık zıpkınlar idealdir. Çünkü her düşük zıpkınla hem atış mesafeniz düşer hemde kendinizi geliştirmenizde güçleşir. Zıpkının modelinden çok zıpkın lastiğinin sertliği, tetik mekanizması, emniyeti, şişin pürüzsüzlüğü, şiş ve zıpkın arasında kullanılan ipin sağlam ve güvenilirliği gibi teknik özellikler daha önemlidir. Lastik gerimi zıpkını kaçlık alırsanız alın aynı güçlüktedir. Zaten zıpkın için özel scuba aldığınızda göğüslük pedi bulunacak ve eldivenle gerim işlemini yapacağınız için çokta zorlanmayacaksınız. Mutlaka dalış tekniğinize göre zıpkın numarasını belirleyin. Diğer 'av teknikleri' sayfamızda bahsedeceğimiz sığ su, agaşon gibi bir teknik kullanacaksanız 70, 75 lik zıpkınlar daha idealdir. Ancak derin dalış yapıp farklı teknikler kullanacaksanız 90 lık ve özel yapım daha uzun zıpkınlarda kullanabilirsiniz. Avınızın tekniğine, tecrübeye ve av planına göre zıpkın bulmanız gerekmektedir. Zıpkın seçimine yine teknikler sayfamızda ayrıca değineceğiz.

Avlanmaya, psikolojik ve fiziksel olarakta hazır olmamız lazım. Dalıştan 2 saat önce hiç yemek yemememiz ve gün içerisinde hafif, az yağlı, haşlanmış et gibi besinler tüketmeliyiz. Dalış öncesi herhangi bir alkollü içecek tüketmemek kesinlikle çok önemlidir. Dalış sonrasında ise genelde çikolata, şeker türü tatlı birşeyler yemek ve çay gibi sıcak içecekler tavsiye edilir :) Önceden hazırlanmış bir 'dalış ekipmanları çantası' her zaman avantajlıdır ve sürekli aklınızın ekipmanlarınızda olmasını, 'unuttuğum birşey var mı?' sorusunu düşünerek dikkatinizin dağılmasını engeller. Dalış öncesi ve dalış süresince aklınızın tamamen avda olması için moralinizin yüksek olması, aklınızın başka yerde olmayacak şekilde motive olmanız ve herhangi bir grip, nezle gibi sağlık problemleri yaşamamanız gerekmektedir. Bu şartlar doğrultusunda avlanmanız daha verimli ve zevkli geçecektir.

Artık hazırlıklarımız tamam, bundan sonra diğer sayfalarımdaki teknikler ile avlanmaya geçebiliriz... :)
Sığ Su Baskın Tekniği
Agaşon Tekniği
Kule ve Yemleme Teknikleri



2 yorum:

  1. Nefes alma tekniğini özellikle bizler ile paylaştığın için çok teşekkür ederim. Bizim gibi yeni başlayanların tam anlamıyla nasıl nefes çalışmamız gerektiği ile alakalı böyle yalın bir anlatım bulamadım belki ben rastlamadım. Diyafram deniyor nebileyim göğüs deniyor ama nasıl yapılacağı hep muallak kalmış karşılaştığım anlatımlarda tekrar teşekkür edrim.

    YanıtlaSil