6 Şubat 2014 Perşembe

Kampçılık / Çanta yerleşimi ve plan

Kamp kurmak için gerekli malzemelerimizi temin ettikten sonra sıra çanta yerleşimi ve planlama aşamalarına geldi. Kamp sürecinin keyifli geçebilmesi için öncelikle çantamızın en iyi şekilde yerleştirilmesi ve planlar çizelgemizin de bir o kadar iyi hazırlanması gerekir. Çantamızı hazırlarken dikkat edeceğimiz her husus, sırtımızdaki yükün güvenilir ve rahat taşınmasını aynı zamanda acil durumlarda çantanın can kurtarıcı bir rol üstlenmesini sağlar. Plan ise kamp süresince güvende olmamızı, aklımızın herhangi bir yerde olmayıp tamamen huzurlu bir kamp yapmamızı sağlayan ve hayati önem taşıyan bir aşamasıdır.
İlk olarak temin edilen malzemeleri çantaya yerleştirme aşamasına değinelim;


'Kampçılık / Gerekli malzemeler' sayfasında bahsi geçen malzemeleri ve sizinde kişisel eklemelerinizle çantamıza en kullanışlı ve en az yer kaplayacak şekilde yerleştirmemiz oldukça önemli.
Öncelikle eşyalarımızı gruplandırmak ve bunları not etmek işimizi oldukça kolaylaştırır. Fileli torbalar yardımı ile gruplandırılan eşyaları muhafaza edebilirsiniz. Çantanıza en basitinden bile olsa mutlaka yağmurluk alın ve sugeçirmez özelliği olsa dahi yedekte mutlaka bir tane bulundurun. Çantamızda, 'çanta bağlama kayışları' ve 'uyku tulumu bölümü' yoksa ilk olarak uyku tulumumuzu(en alta) koyabiliriz. Hatta sıkıştırma torbası olmayan bir uyku tulumunu çantanızın en altına yerleştirirseniz daha az yer kapladığını görecekseniz. Ağırlığı fazla olan eşyalarımızı uyku tulumunun hemen üstüne ve sırtımıza yakın olarak ortalanmış bir biçimde yerleştirmeliyiz. Kamp ocağı ve ekipmanı, yiyecekler, su şişeleri v.b. ekipmanlarımız ağır sınıfına giren birimlerdir. Kamp ocağı ve kartuş gibi ek ekipmanlarımızı mümkün olduğunca tedbirli ve sıkıca sarıp yalıtılmış tutmakta fayda var. Bu ağır eşyalarımızı uyku tulumunun üstüne ortalayarak yerleştirdikten sonra yanlarını ve boş kalan kısımlarını polar battaniye, polar mont, tuvalet kağıdı, kıyafet gibi yumuşak malzemelerle doldurulabiliriz. Ağır eşyaları mümkün olduğunca çantamızın orta noktasına yerleştirmeliyiz. Son olarakta kullanacağımız eşyaları ihtiyaç sıramıza göre çantaya yerleştirip ilk safhayı bitirebiliriz.

Sıra çantanın dışındaki bağlantı sistemlerini kullanılarak malzemelerin yerleştirilmesinde. Çantamızın çevresine kesinlikle ağır eşyalar asmadan yine denge mantığıyla hareket etmeliyiz. Çantanın en altındaki bağlantı kayışı ile çadırımızı sabitleyebiliriz (Yan kayışlarla tutturulan çadır dengesizlik yaratır). Yan bağlantı kayışına matımızı ve yine yaklaşık ağırlıktaki herhangi bir ekipmanımızı yerleştirebiliriz. Gerek kendinize gerekse çevrenizdeki arkadaşlara zarar vermemek amacıyla, baton, kürek gibi uçları yada etrafı keskin aletleri kesinlikle koruma kılıfı olmadan, çantanın 'yan bağlantı noktaları'na koymamalısınız. Çanta kapaklarına ise sıkça kullanılan harita, atıştırmalık gıda, bıçak, fener, pil, pusula, ip, bant gibi eşyalar koyulabilir. Kazdağlarında başıma en çok gelen sıkıntılardan biri olduğu için belirtmeden geçemeyeceğim :) Sağlam bir ip, gerek kamp için gerekse çantamız için oldukça büyük öneme sahip.Çünkü çantamızın aniden dikiş atması, hafif yırtıklar oluşması her an başımıza gelebilecek bir olay ve anında çözüm gerektiren bir sorun. Çantamızın yerleştirilmesi için ihtiyaç sırası, güvenlik, hacim ve taşıma kolaylığı gibi noktalara değindikten sonra bel kemerine geçebiliriz. Çantanın yanısıra bel kemerinede kılıflı bıçak, fener, düdük, telefon gibi anlık ve aciliyeti yüksek ekipmanlar yerleştirilebilir.

Artık ekipmanlar hazır vede çantamıza gerekli şekilde yerleştirilmiş vaziyette. Sıra plan çizelgemizde.
Peki bu çizelgede neler olmalı? ;

-Gideceğimiz kamp alanının haritası,
-Tüm malzemelerin gruplar halindeki not çizelgesi,
-Kamp alanında bulunan yada bulunabilecek hayvanlar hakkında geniş çaplı bir not çizelgesi,
-Jandarma v.b. acil durumlar için ilgili birimlere ait telefon rehberinden oluşan bir not çizelgesi,
-Kamp alanınız Milli Parklar bölgesinde ise mutlaka iletişim bilgileri ve kamp izni,
-Kampa tahmini varış süresini, acil durumlarda gidilebilecek yerleşim yerleri yada kaçış noktalarını ve yine bu acil durum prosedüründe geçecek olan süreyi, izlenecek olan yolların yer aldığı bir not çizelgesi,
-Kampta tahmini kalış süremiz ve bu süre doğrultusunda gıda, giyecek, yakıt(kamp ocağı kartuşu v.b.) gibi ekipmanların tahmini süre doğrultusunda temin edilmesi,
-Su temin edebileceğimiz noktalara ait tahmini varış süreleri ve izlenecek yollara ait bir not çizelgesi,
-Eğer ki kamp süresince aynı zamanda avlanacaksanız, gerekli avlanma prosedürlerine uygun bir şekilde avlayabileceğiniz hayvanlar hakkında ve avlama taktikleri içeren geniş bir not çizelgesi bulundurmanız oldukça önemlidir.
Ayrıca kamp amacınıza yönelik sizlerde bu notlara eklemeler yapabilirsiniz. Bu planlar doğrultusunda kamp süreci daha disiplinel, daha güvenli ve daha huzurlu geçer. Artık yola koyulup belirlenen plan ve program doğrultusunda kamp alanımıza gidebiliriz...

Bir sonraki sayfamda kamp yerini belirleme, kamp süresince mücadele etmemiz gereken şartları ve kamp alanını oluşturup keyifli bir kamp yapmanın detaylarını kişisel tecrübelerimle birlikte sizlere aktarmaya çalışacağım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder