10 Şubat 2014 Pazartesi

Kampçılık / Kamp yeri belirleme ve son aşamalar

Kamp yerini belirlerken doğaya zarar vermeden, doğanın bir misafiri olduğumuzu unutmadan faaliyet planlarımızı, mevkimizi, çadır kurulum v.b. kurallarımızı belirlemeliyiz. Kamp sürecince konforumuz ne kadar önemliyse doğaya olan saygımızda en az o kadar önemlidir. Şimdi kamp süresince uyulması gereken kuralları, kamp yeri seçimi, çadır kurulumu v.b. konulara değinelim;

Kamp süresince uyulması gereken 'Doğa' kuralları;
-Mümkün mertebe kamp alanınızı, daha önce kurulmuş kamp alanlarına kurmaya çalışın.
-Vahşi doğa ile gündelik hayatınızı hiç karıştırmadan tamamen doğaya adapte olarak hareket etmelisiniz. Örnek verecek olursak herhangi bir milli park görevlisinin yada kamp alanınızın sorumlu bulunduğu yetkililerin kontrolü dışında doğadaki hayvanları kesinlikle beslemeyiniz!
-Kamp alanına varırken ve kamp süresince, daha önce kullanılmış yolları kullanmaya çalışın.
-Bitki örtüsünü, kayalık, taşlık yapıları kısacası çevre dokusunu bozmamaya özen gösterin.
-Tuvalet ihtiyacınızı gerek güvenlik, gerekse doğayı korumak adına kamp alanından ve su kaynaklarından uzakta gideriniz.
-Ateş yakacağınız zaman ise mümkün mertebe kamp ocaklarından faydalanın yada daha önce ateş yakılmış alanları kullanın. Fakat işleminiz sonrası ateşin söndüğünden mutlaka emin olun.
-Hijyeninizi korurken, tüm temizlik faaliyetlerinizide yine doğayı kirletmeden sürdürmelisiniz.
-Kamp sonrası ise kamp alanında bulunan, sizin veya sizden önceki grupların bıraktığı tüm çöpleri toplayın.

Kamp yeri seçimi;
Yer seçimleri sıralaması, bir çok kampçı adına farklılıklar göstersede genel kurallar itibariyle aynıdır.
-Daha önceden kamp amaçlı kullanılmış, tahrip olmuş alanlar.
-Karlı alanlar / doğayla temasımızın en az olduğu alanlardır.
-Kayalık mevkiler / doğayla temasımızın yine en az olduğu alanlardan biridir.
-Kumlu, topraklı mevkiler.
-Orman içinde açık, bitkisiz, ölü bitkilerle kaplı alanlar.
-Su kaynaklarından en az 50 metre uzaklıkta, dere yatakları, taşkın durumu, çığ, taş düşme riski olan yerler tespit edilmeli ve bu tehlikelerle birlikte vahşi hayvanların geçiş yolları üzerine kamp kurulmamalıdır.
-Ayrıca yamaç diplerine, karlı alanlarda derin vadilere, yüklü bulutların olduğu yerlerin altına, ıslak kaya ve ağaçların altına kesinlikle kamp kurulmamalıdır.
-Dağcılık faaliyetleri içerisinde, dağ yamaçlarına hatta bizzat dağa paralel  kurulan çadırların profesyonel dağcı ve ekipmanlar ile gerçekleştirildiğini unutmayınız :)
-Çadır kurulan zeminin taşlı ve eğimli olmamasına dikkat edilmelidir. Eğerki eğimli bir arazideyseniz uyku tulumunuzun başını yukarıda(yüksek) kalacak şekilde yerleştirin.
-Çadırınızın içini yağmurlu havalarda korumak için, çadırın etrafını kazmak yerine çadırınızı zeminde yüksek kalan bölgelere kurarsanız su size ulaşmadan akıp gidecektir.

Çadır kurulumunda dikkat edilmesi gerekenler;
Bir çok çadırın kurulumu farklılık gösterir ancak en yakın zamanda standart bir çadırın kurulum videosunu sizlerle paylaşacağım.
-Çadırınızı kesinlikle kamp öncesinde, evinizde yada uygun olan herhangi bir noktada, kurulum talimatlarını okuyup bir kere kurunuz.
-Çadırınızı (torbasından/çantadan...) kurulum safhasına geçene kadar çıkarmayınız.
-Kurulum işlemine başlamadan çadırınızın ekipmanlarını çadıra zarar vermeyecek şekilde çıkarmaya başlayın.
-Çadırınızı kurduktan sonra tentesini geçirmeden yada gerdirme işlemlerine başlamadan rüzgarın sürüklememesi için, içine kamp çantanızı yada ağır bir kaç eşyanızı atabilirsiniz.
-Çadır tenteniz eğer nemli ise çok germeden kurunuz. Tente kuruduğu zaman yırtılma olabilir.
-Çadırınızı kurduktan sonra içine ilk olarak matınızı serin ve çantalarınızı daha sonra boşaltın.
-Uyku tulumlarınızı yatana kadar açmayın.
-Acil durumlarda hızla çadırınızdan çıkabilmeniz için, çadırın kapı bölgesini içeriden ve dışarıdan mutlaka açık bırakınız.
-Yemek pişirme ve yeme işlemlerini deneyimlerimce çadırınızdan uzakta yapmaya çalışın ki doğadaki hayvanlarla yakın ilişki kurmayın :)
-Çadır içerisindeki malzemelerinizi mümkün olduğunca gruplar haline ve torbalanmış olarak muhafaza ediniz.

Uyku tulumu bakımı ve kullanımı;
-Uyku tulumunuzu kullanılmadığı takdirde, bol ve hava geçirmeyen torbalarda muhafaza etmelisiniz.
-Uyku tulumunuzu, kamp yapma sıklıklarınıza göre periyodik bir tablo oluşturup ara ara havalandırmaya çalışın.
-Ayrıca uyku tulumunuzu kamptan bir gün önce çadırınızla birlikte açıp havalandırmanızda fayda var.
-Kullanım öncesi uyku tulumunuzun altına mat gibi soğuğu geçirmeyen ve yerle birebir teması engelleyen malzemeler yerleştirin.
-Uyku tulumunuzu açarken iyice silkin ve dolgu malzemesinin yayıldığından emin olun.
-Uyku tulumuna girmeden mutlaka bere gibi ısı kaybını önleyecek ek ekipmanlar ve nemli olmayan giysiler tercih edin.
-Uyku tulumunuzun boyunun size uygun olduğundan emin olun ki ısınacak yer miktarını arttırmayın.
-Çok kalın giysiler ile tuluma girip kabarmasını engellemeyin.
-Su geçirmeyen herhangi bir kılıf, yağmurluk, poşet gibi malzemelerle uyku tulumunuzun ayak kısmını sarabilir ve böylece ısınacak olan yer miktarını düşürebilirsiniz.(kabarmayı engellemeyecek şekilde)
-Terlemeden yapılacak birkaç hafif egzersiz hareketi yada kısa bir yürüyüş vücudunuzu, uyku tulumunuza girdiğinizde sıcak tutacaktır.
-Uyku tulumunuzun içerisinde, vücut ısıtan bantlar gibi ek ekipmanlar kullanıp çok soğuk havalarda ısınmanızı kolaylaştırabilirsiniz.
-Uyku tulumunuzda boş kalan alanları polar battaniye, mont gibi malzemelerle doldurabilirsiniz.
-Çadırda tek kalmak çadırın iç ısısını düşürmektedir.
-Uyku tulumunuzda fazla hareket etmeden uyumaya çalışın ki sıcak hava sürekli dışarıya sızmasın.
-Kullanım sonrası tulumunuzu iyice havalandırın. Çadır, barınak, sivri uçları olmayan dallar gibi yerlere asıp havalandırabilirsiniz.
-Uyku tulumunun kirlenmesi ile birlikte kabarma durumuda azalacaktır. Mümkün mertebe uyku tulumunuzu yıkamamanız önerilsede piyasada satılan çeşitli koruyucularla birlikte yıkamanız mümkün.

Bu ana ekipmanların yanısıra diğer ekipmanlarınızıda mümkün olduğunca kullanma talimatları doğrultusunda kullanıp gerek güvenliğinizi sağlayıp gerekse malzemenin ömrünü uzatabilirsiniz. Benim keyifli bir kampa bakış açım disiplin, plan ve doğaya saygı kurallarında yatıyor. Bu kurallar doğrultusunda nice keyifli, güvenli, macera ve adrenalin dolu faaliyetlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Son olarak size kamp yerleri arasında Kazdağları' nı önermeden geçemeyeceğim. İşletme kamp alanları, bireysel kamp alanları, doğal hayatın el değmemiş olması, şelaleleri, su kaynağı bolluğu, doğadaki hayvanların 'uzaktan' ve tatlı sesleri :) gibi birçok cezbedici özelliği bir arada barındırıyor. Bence Kazdağları, kamp maceralarınız arasında mutlaka olması gereken yerlerden biri  :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder